Materiekunst kenmerkt zich door het gebruik van onconventionele materialen en texturen in kunstwerken. In plaats van alleen verf en penseel te gebruiken, werken kunstenaars binnen deze stroming met materialen zoals gel, zand, hout, textiel, metaal, steen, en soms zelfs afvalproducten. De textuur en de fysieke aanwezigheid van deze materialen spelen een cruciale rol in het uiteindelijke kunstwerk, wat het werk vaak een tastbaar en soms ruw karakter geeft.


De stroming heeft nauwe banden met het abstract expressionisme en de informele kunst. Materiekunst wordt vaak gezien als een reactie op de traditionele schilderkunst, waar de nadruk ligt op het platte doek en de voorstelling. Het breekt met deze traditie door kunstwerken te creëren die niet alleen visueel zijn, maar ook tastbaar en fysiek, waarbij het materiaal zelf een essentieel onderdeel van het kunstwerk vormt.

Deze kunstvorm heeft een belangrijke invloed gehad op de manier waarop kunstenaars nadenken over materialen en de fysieke aard van hun werk. Het moedigt aan om onbeperkt te experimenteren en te onderzoeken welke sculpturale effecten mogelijk zijn op doek en andere dragers. 

Klik op foto voor groter formaat

'Black water', mixed media, 100-80, linnen in naturel baklijst

'Krem 02', mixed media, 50-40, 3D katoen

'Red 03', mixed media, 20-20, 3D linnen                                      'Yellow 01', mixed media, 20-20, 3D linnen

'Krem 04',  mixed media, 40-30, op schotjeskarton                               'Black 06', mixed media, 30-30 op schotjeskarton

achter plexiglas en nu 50-40

'Partituur', mixed media, 100-80, linnen