CONCEPTUELE KUNST

Project 1 Heelmeesters 2016/17 en project  2 Heelmeesters 2018


'De kunst van het Ondernemen' (organisatie) wilde door middel van kunst en de creatie van kunst een specifieke doelgroep en/of maatschappelijk vraagstuk onder de aandacht brengen.

Een kruisbestuiving tussen meerdere kunstenaars en een aantal heelmeesters gaf inspiratie en een andere kijk op zaken.

Onderstaande twee werken waren mijn deelnames aan deze twee bijzondere projecten.


'NINE, nine patiënts - nine solutions', conceptueel Kunstproject Heelmeesters 2016 / 2017, 9 x 30-30. Project 1.


Ik begon het project met de stelling dat een goede communicatie tussen patiënt en een heelmeester in samenhang met een adequaat functionerend en kwalitatief hoogstaand medisch netwerk van doorslaggevende invloed zijn op het genezingsproces. Dit vormde de basis van de gesprekken met de door mij uitgekozen heelmeester als artistieke benadering van dit kunstwerk.

Na vele gesprekken, waarin het belang van de stelling weliswaar onderschreven werd, verschoof mijn aandacht echter naar een ander belangrijk facet dat aan de orde kwam; het maatwerk en de persoonlijike benadering. Net als in andere sectoren heeft protocollering en regulering in de gezondheidszorg de afgelopen jaren een te dominante rol gekregen. Het leveren van maatwerk dreigt verdrongen te worden door verstijfde kaders. Dit lijkt mij niet de juiste ingeslagen weg.


Via negen doekjes symboliseer ik negen patiënten, met negen verschillende behandelprocessen. Hiermee wil ik tonen dat een variabele benadering van grote invloed is op het resultaat, net zoals bij deze werken wenselijk was. Door deze doekjes samen te voegen tot een geheel geef ik weer dat individuele benadering de efficiëntie en het 'grote geheel' niet hoeft te schaden.

'Bouwen aan gezondheid', 140-100, acryl op linnen. Project 2.


De werken werden op meerdere lokaties geexposeerd:


Project 1, Kasteel Groeneveld Baarn, Raadhuis van Hilversum, Museum voor Anatomie Radboud Universiteit, Universiteit voor Humanistiek Utrecht en 1 filmfestival in het Filmtheater in Hilversum.


Project 2, Stadsmuseum Harderwijk.